16.4.2013

Tukholmasta kotiuduttu!

Huh huijaa, nyt ei kyllä menojalkaa vipata vähään aikaan! Reissu oli mukava, mutta toin tuliaisina jonkun flunssapöpön itselleni, ja kävin tänään hakemassa sairaslomaa :/ Yskityttää ja kurkkuun sattuu, saas nähdä mihin tää tästä kääntyy... Töissä olisi kova kiirus, ja oikein harmittaa, kun en ole työkuntoinen.

Voitin tosiaan matkat VisitSweden-sivustolta, ja niihin sisältyi A-luokan hytti. Kun meitä oli vaan 2 liikkeellä, saatiin "vain" 2 hengen hytti. Ikkunasta oli silti kiva kurkkailla (turhankin talvisia) maisemia.


Perjantai-illalla hypättiin Tallinkin Baltic Princesin kyytiin. Reissua hieman varjosti  oma väsymykseni, töissä on ollut fyysisesti tosi vaativaa. On tullut nosteltua, lapioitua jäätä jne, mitä kroppani ei ole vähään aikaan joutunut tekemään. Laivalla käytiin nappaamassa vähän herkkuja Tax Freestä, ja painuttiin nukkumaan :D Aamulla aikaisin raahauduttiin aamiaisbuffettiin, ja lähdettiin seikkailemaan Tukholmassa. Mieheke on muuten suomenruotsalainen, en tiedä olenko koskaan maininnut ;) itse kun en osaa ruotsia lainkaan, pääsi mies toimimaan tulkkina matkan aikana, ja hän näytti oikeastaan siitä pitävänkin. Kaverillekin naureskelin, että taisi olla mukavaa vaihtelua, että minä olen kerrankin hiljaa ja taka-alalla :P

Satamasta oli pieni kävely Gärdet-metropysäkille, ja sieltä parin pysäkin päähän Östermalmstorgille. Siitä sitten tihkusateessa kävelimme Scandic Anglais-hotellille. Kello taisi tässä vaiheessa olla jotain 8 pintaan, joten huoneemme ei ollut vapaana vielä. Jätimme painavan reppumme tavarasäilöön, hörpimme kahvia automaatista ja suunnittelimme päivää. Tukholman puutarhamessut aukenivat klo 9, joten päätimme suunnistaa sinne hyvissä ajoin. Hotelliltamme oli pieni kävelymatka T-Centraliin, 1,5km. Sieltä nappasimme junan Messukeskukselle. Onneksemme meillä oli kartta takataskussa, olisi mennyt varmasti tovi löytää Mihinkään ;) T-Centralissakin oltiin vähän sormi suussa, kun kumpikaan ei ole paljoa matkustanut aiemmin, mutta kysyvä ei tieltä eksy! Junalla jäätiin Älvsjössä pois, ja seurattiin ihmismassaa :D

Ehdittiin juuri parahiksi sisälle, ennen isoja ruuhkia. Sisäänpääsy oli 140kr/nuppi, noin 17€. JA HUH. Kyllä riitti katseltavaa!

Messukeskuksen ulkonäkö hämää aluksi, tämä harmaa toimistorakennus on sisältäpäin jättimäinen!


Harmi ettei meillä ole skanneria, voisin muuten laittaa näytille pohjapiirrustuksen messuilta.
2 tuntia jaksoimme messuilla taapertaa, ja sitten iski uupumus. Kaikkea ihanaa oli toki esillä, mutta ihmismäärä oli niin huikeaa, etten jaksanut kyynärpäätaktiilalla kiilata itseäni tutkimaan kaikkea ;)

Tämä saukko olisi ollut 150kr, nappasin siitä naapurille kuvan muistoksi.


Ovatkos nämä Vanda-orkideoita? Kuvien laatu ei ole taaskaan parasta, ihmismääristä johtuen ei yleensä jäänyt montee hetkeä tarkentaa ja ihmetellä ;)


Hauska esillepano, kesäkukkien siemeniä myynnissä :)



Pelargonioita olisi ollut monessa kojussa, mutta niihinkään en jäänyt jonottamaan
tämä lajike on 'April Snow', ruusunnuppupelargonia


Kieloistakin nappasin pikakuvan, tosi hyvännäköisiä!


Nappasin myös hinnasta muistilapun itselleni, itsehän ostin turun messuilta hollantilaisilta juurakkopussin tädilleni, hinta oli 8,50€, ja pussissa.. oisko ollut 15 (? juurakkoa? täytyykin kysäistä tädiltä mitä turpeen seasta paljastui) 65kr kappale, eli n.7,7/kpl ja 3kpl = vajaa 18€! 


Ison A-hallin ulkopuolella meni kapeampi käytävä, missä oli toisen puolen kojuja, ja toisellle puolelle oltiin tehty ihana viherseinämä.

Kaikenlaisia viherkasveja oli päässyt sekaan!


Koriste-esineitä oli vaikka minkä sorttisia, olisi mennyt koko päivä jos olisin päässyt kuvamaan kaikkia suosikkejani. Vähäisen budjetin vuoksi jätin nekin ostamatta.
Tämä olisi ollut isoäidille hyvä lahja

Tässä kohtaa minulta pääsy syvä huokaus "TAHTOO" :D Vanhoja viinitynnyreitä!


Näihin oli tehty erilaisia kukkaistutuksia ja pariin jopa suihkulähde-vesiallaskin! Ihmiset vaan parveilivat siinä tiellä sen verran, etten saanut kuvattua. Olisivat komeita pihalla!


Jokaisella kasviryhmällä tuntui olevan yhdistyksensä. Tuliköynnöykset (?)

Aavikkokasvit/kaktukset/mehikasvit..


Saintpaulia-yhdistyksen luona kävi kova kuhina.

Itseä vaan hirvitti kun ihmiset nojailivat ja kurottivat pöydän reunalle, miltein litaten pistokkaita x__x


Sitten ohitettiin jokin hyötykasvi-ekologinen-istutus ja kate-esittely :D

Huokailin monien kauniiden kasvienkin vieressä. Esim iso kukkiva Mimosa olisi ollut myynnissä, n. 200kr-23€...


Kaikkea ihanaa oli esillä

Tämmöinenkin olisi ollut mahtava lahjaidea!


 En oikein löytänyt nyt jälkikäteen infoa näistä "töistä". Nämä olivat pieniä esittelyhuoneita, vieri vieressä hyvinkin erilaisia.






Tähän ideaan rakastuin! Maton rei'istä kasvaa kaunokaisia :)








Messut olivat torstaista sunnuntaihin, kävijöitä 55 000- 60 000 ja esillelaittajia semmoiset 350-400 . Huh.

Lauantaina olimme messujen jäljiltä aika finito. Kävimme tutkimassa hotellin lähiseutua, ja lounastimme sushiravintolassa. NAM! Töistä jo alunperinkin särkeneet jalkani tekivät melkein lopullisen tenänsä. Kahdelta saimme huoneemme (vihdoin :P). Huone oli pieni ja sievä. Täytyy kyllä sanoa että Riian hotellihuoneemme taisi olla isompi, ja tilavammalla suihkulla. Koska olimme heränneet siinä aamuviiden-kuuden maissa, otimme makoisat päiväunet! 

Kävimme nokosten jälkeen kävelemässä kaupoilla, ja illalla suunnistimme hotellin rentoutusosastolle. Aika pettymys, jos suoraan sanon. Tilaan käveltiin kuntosalin läpi (tyhjillään), jossa tv huusi niin että korvat soivat. Tilan nurkassa on poreallas. Vieressä on miehille ja naisille omat "pukeutumistilat", sekä suihkut ja saunat. Tiloissa ei kuitenkaan ollut mitään vaatelokeroa, joten tungin omat vaatteeni reppuun ja repun nurkkaan piiloon. Kukaan muu ei halunnut lauantai-iltana rentoutumaan, joten saimme nauttia kaksin. Ajastimella toimivasta hieman huoneenlämpöä lämpimämmästä porealtaasta :D ja ruotsalaisesta "saunasta". Suihkussakin oli lämmempää ;) 

Sunnuntaina nukuimme pitkään, luovutimme huoneen klo 12, ja siirryimme siitä  brunssimaiselle aamiaiselle, jota tarjoiltiin klo 14 asti! Ihanaa!

Sunnuntai olikin Tukholmassa kaunis päivä, pilvetön taivas, ja n. +10°C. Hötorgetilla oli markkinapäivä tms, ja paikka oli täpöten täynnä kirpputorikojuja. Kiertelimme siellä tovin, ja kävelimme jälleen lähikortteleita ja kauppoja läpi.

Aadolf Fredrikin kirkko


Lumikelloja

Uskoisin että nämä ovat talventähtiä :) kaunis keltainen matto vaan hehkui auringossa


Aurinkoisilla paikoilla olivat monet kevätkukat jo loistossaan, mutta muuten elettiin vielä samanlaista hiljaiseloa, kuin Etelä-Suomessakin :)


Kävelimme kierreln ja kaarrellen (n.5,5km hotellilta lähdön jälkeen)Karlaplaniin, ja siellä lounastimme jälleen sushin parissa :) NAM! Metrolla matkasimme hyvissä ajoin Ropsteniin asti, kun jotenkin virheellisesti arvioimme sen olevan lähempänä Siljan terminaalia. Väärin! Sieltä köpöttelimme jotain 1,5 km tehdasalueen läpi ja uupuneina löysimmekin perille. Tukholman terminaali ei todellakaan ole viihtyisimmästä päästä! Penkkejä tuntuu olevan jollekin viidelletoista hengelle, ja kahvila/pubi oli tietysti myöskin tupaten täynnä. Jalat  olivat niin kipeinä, että mietin jo jos maksaisin  paikallaan seisovalle taksille sen penkille istumaan pääsemisestä :D onneksi toiset tykkäävät jonottaa, ja ihmiset siirtyivätkin jättimäiseksi jonoksi, ja pääsimme jakkaroille hetkeksi. Laivalla kävimme syömässä ja tax freessä, ja kummasti taas uni maistui ;)


Semmoinen reissu se. Ensi kerralla en lähde huonoin kengin, rankan työviikon jälkeen, ja varaan tuplabudjetin, nythän meillä oli vain pari sataa euroa kruunuina... Nähtävää riittää :)
Nyt käperryn peiton alle lepäämään! Aurinkoisia kevätkelejä kaikille!

5 kommenttia:

  1. Upeita kuvia.Tommoseen paikkaan kun menis,saattas iskeä osto himo.Parempi pysyä pois.Ihana katella täältä ruudun takaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi itsellä pidetteli pieni budjetti ja pitkä matka kotiin ;)

      Poista
  2. Tuhkholman messuja kehutaan näyttäviksi ja paikkansa näyttää pitävän. Onpa siellä ollut kaikkea ihanaa...

    VastaaPoista
  3. Kiitos kuvallisesta raportista :)
    Miehelle jo sanoin,että ensi keväänä mekin lähdetään tuonne poikkeamaan. Niin upeita juttuja olen eri blogeissa nähnyt.

    VastaaPoista
  4. Mukavan oloinen reissu. Paljon ehditte kokemaan ja hyviä kuvia sait. Ne pienet huoneet olivat olevinaan parvekkeita, oli ainakin erilaisia ideoita. En muista mikä niistä vei voiton, mutta se kivipöytäinen Toscanalainen sai kunniamaininnan. Jänniä juttuja olivat keksineet, hullunhauska lamppu tuossa yhdessä (se kahvipannu).

    Jospa sitä itsekin pääsisi käymään paikan päällä joku vuosi, näitä juttuja lukiessa vasta syttyy matkustusinto. Hiukan myöhässä. ;-)

    VastaaPoista

Jätäthän jonkin tervehdyksen kertomaan olemassaolostasi, kommentit ja palaute ovat yksi bloggaamisen peruspilareista :)