24.3.2012

Tunnustus


Partsipuutarhuri antoi minulle ihanan tunnustuksen, aika monella lukemallani blogilla se onkin jo kiertänyt, KIITOKSET :) Jaan sen itse eteenpäin viidelle puutarhablogille:


Ruusuja ja rikkaruohoja
Anun puutarha
Kasvakaa "#%!
Förmaaki ja puutarha

Jos on joku puutarhabloggaaja, keneltä tämä tunnustus vielä uuppu, olkoon hyvä ja ottakoon tästä ;) seuraan loppujen lopuksi aika vähän alan blogeja.Tunnustukseen liittyvät kysymykset ovat tässä:

1. Miten puutarhainnostus ja puutarhablogin pitäminen syntyivät?

Puutarhainnostus on varmasti peräisin jo lapsuudestani, isoäidilläni oli maatilan piha täynnä hyötykasveja ja kesäkukkia. Muistan miten sain kylvää hänen opastuksellaan kurkun siemeniä jogurttipurkkeihin, ja miten hoidin pihan orvokkeja, nypin kukkineita kukintoja ja hoidin kastelua aina kyläillessämme heillä. Miten ihastelin hänen pieniä kasvihuoneitaan, jotka olivat täynnä tomaatteja, runsaita juhannusruusuja maakellarin reunalla ja isoäidin leijonankidat olivat silloin suosikkikasvejani. Viime päivinä olen siivonnut sekalaisia laatikoitani, ja törmännyt useisiin valokuviin ja päiväkirjamerkintöihin, joissa sivuan puutarha/kasvijuttuja. Olen muuttanut monesti, ja jokaisessa paikkaa olisin halunnut muokata maata, parantaa istutuksia ja tuoda luovuuttani esiin, mutta jostain syystä innokkuuttani ei meidän perheessä ole koskaan hyödynnetty. Kylvin yläasteellakin salaa pihan nurkkaan kosmoskukkia, päiväkirjan välistä löytyi kuivattuna yksi kukinto.

Ystäväkirjoissa "Isona haluaisin olla..." vastaukset vaihtelivat opettajasta taiteilijaa, arkeologista tarjoilijaan, mutta aina tasaisin väliajoin siellä ilmenee myös puutarhuri. Opiskelin tarjoilijaksi jonkin aikaa, miltein valmistuin merkonomiksi, ja kävin kokeilemassa pitopalvelualaakin, kunnes vihdoin keväällä 2009 innostuin, puutarhuriksi oli päästävä! Enkä ole katunut :) Valmistun näillä näkymin marraskuussa 2012, hieman myöhempään kuin oli tarkoitus, mutta ei minulla mikään kiirekään ole!

Blogin pitäminen alkoi ensin henkilökohtaisena "likakaivona" :D , puutarha/kasviaiheet olivat vain sivujuonena. Purin pahaa mieltäni ja huonoa tuulta blogiin purnaamalla milloin mistäkin. Aika pian halusin kuitenkin päästä valittamisen kierteestä, ja päästessäni puutarhurilinjalle, perustinkin uuden blogin, johon siirsin kaikki vanhat kasviaiheiset kirjoitukseni, ja tässä sitä ollaan!

2. Mikä on erikoisin, ihmeellisin, harvinaisin, tunnearvoltaan suurin tai kaunein lempikasvisi?

Tähän olisi ollut parempi vastata ennen kuin muutimme nykyiseen asuntoon, viime muutossa jätin taakseni huomattavan määrän huonekasveja. Kiinnyn helposti kasveihin, enkä henno luopua niistä, vaikka ne olisivat miten haudan partaalla ja rumia. Nykyisistä kasveistani tärkein on ehkä neilikkakuparilehti, jonka haluaisin saada kukkimaan. Ostin sen koululta, eikä se ole ollut minulla kuin... ehkä vuoden. Mutta jahka se kukkii, laitan ensimmäisenä tänne todistusaineistoa sen upeista kukista!

3. Mikä on puutarhafilosofiasi?

Minulle puutarhassa häärääminen on terapeuttista. Eilinenkin meni kykkiessä, nyppiessä, haravoidessa ja vain jokaista neliötä katsellessa ja suunnitellessa. Puutarha ei ole minulle koskaan "valmis". Vuodenajat määräävät mitä milloinkin voi tehdä, mutta jokainen vaihe on todella mieluisa. Kasveja ei voi pakottaa mihinkään. Voit hoivata, ohjata, hätistää ja uhkaillakin, mutta loppujen lopuksi.... joskus ei vaan suju, ja joskus sujuu ilman että tietää miten ja miksi :D On ihanaa päästä vaikuttamaan ympäristöönsä, ja saada nauttia eri väreistä ja muodoista, marjoista, kukista ja tuoksuista. Mahtoikohan tämä ollenkaan vastata kysymykseen?


Tulppaanit kasvavat takapihalla kohisten, ja minä ravaan siellä koko ajan hääräämässä. Asunto muuttuu askel askeleelta vain keväisemmäksi, keskiviikkona ostin uuden päiväpeiton Ikeasta ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän jonkin tervehdyksen kertomaan olemassaolostasi, kommentit ja palaute ovat yksi bloggaamisen peruspilareista :)