5.12.2009

Viherkasvi-info: Raitamatti, Ctenanthe setosa 'Compactstar'

Ajattelin jospa kertoisin silloin tällöin jostakin omistamastani viherkasvista, olkoon tänään vuorossa Raitamatti :)

Minun tietoni eivät ole mitään viherkasviGurun ainoita ja oikeita, vaan yhdisteltyä kirjatietoutta ja mitä olen muilta harrastajilta kuullut ja lukenut, esim. Huonekasvi-foorumilta.

Mutta, nyt asiaan. Olen ostanut tämän kasvin nukkumaijana 16.4.09, mutta huonekasvi-foorumilta sanottiin, että kasvi onkin Raitamatti, Ctenanthe setosa 'Compactstar'.
Tässä kasvi 18.4.09.Ja tässä 27.5, kun siirsin sen altakasteluruukkuun.


En ole kokenut raitamattia kovin vaikeana kasvina, olen aika huono kastelemaan, toisinaan seisoisin joka päivä kastelukannu kädessä, toisinaan unohtuu viikoksi, pariksin omat kasvit jos on paljon menoa. Nyt talven tullessa se on kyllä alkanut kärsimään valon puutteesta. Alimmat, pienemmät lehdet kellastuvat ja kuolevat, mutta muuten kasvi vaikuttaa aika virkulta.

Kaikki kasvini omaavat ihan tavallista multaa. Osalla on kesäkukkamultaa kastelukiteineen sekoitettuna johonkin huonekasveille tarkoitettuun multaan, ja seassa saattaa olla jopa jotain halppis-Rainbow-multaakin :D Oma budjetti kun ei ole oikein sallinut ns erikoismultien ostelua, mulla pistokkaatkin pääsee aika tujuun multaan, mutta hyvin ovat kestäneet.

Tässä nimimerkki arja:n asiantuntevampi lausahdus raitamatista ja sen lajikenimennästä Huonekasvi-foorumilta:

"Jos haluaa olla aivan varma, että nimessä ei ole mitään väärää, on parasta kutsua sitä vain Ctenanthe ’Compactstar’iksi; raitamatti se joka tapauksessa on kirjoittipa väliin minkä lajinimen hyvänsä. Kyseinen lajike on hollantilaisen Valstarin jaloste ja heiltä itseltäänkin asiasta löytyy kahdenlaista tietoa. Aikaisemmin he ovat itse ilmoittaneet sekä lajikkeen ’Compactstar’ että ’Greystar’ olevan C. setosan lajikkeita. Tämän syksyn jälkeen he eivät ole enää kertoneet minkä lajin lajike ’Greystar’ on, mutta sen sijaan kertovat, että lajikkeen ’Compactstar’ takaa löytyy C. oppenheimiana. Lajikkeen jalostajaa itseään täytyy toki uskoa, mutta jos he antavat kahdenlaista tietoa… Ehkäpä lajikkeiden takaa jostakin kohdin löytyy molempia lajeja, mene ja tiedä. RHS:n nimirekisteri ei tunne kummallekaan lajikkeelle mitään lajinimeä, rekisterissä on ainoastaan nimet Ctenanthe ’Compactstar’ ja Ctenanthe ’Greystar’."

"Se kuuluu Marantaceae- eli marantakasvien heimoon, johon kuuluu mm.
- maijat (Calathea)
- raitamatit (Ctenanthe)
- nukkumatit (Maranta)
- nukkuleenat (Stromanthe
"

Arja on foorumilla kuin kävelevä tietokirja :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän jonkin tervehdyksen kertomaan olemassaolostasi, kommentit ja palaute ovat yksi bloggaamisen peruspilareista :)