15.2.2013

Islannin kasvitieteellinen puutarha 2011 Osa1

Luin Sussin kirjan alusta loppuun yhdeltä istumalta. Paha tapa, jos teksti vie mukanaan! Onneksi ei ollut aikaista työaamua tai muita menoja. Sussi kirjassa liikuttiin tutuilla paikoilla, esim. Turun kasvitieteellisessä. Tässä illalla minulle välähti mieleen, että NIIN, minähän olen vieraillut Islannissakin kasvitieteellisessä!  Tarkemmin ottaen Akureyrin kasvitieteellisessä. Olen matkaltani jotain tänne kirjoittanutkin, mutta suurin osa kuvista taisi jäädä takataskuun ;) Kevättä haikailevat puutarhurit varmasti arvostavat tätä, vai lisääköhän tämä odotuksen tuskaa? :P Jaan tämän aiheen 3 osaan, koska kuvia on niin paljon :)

Kuvat on otettu 27.4.2011 yhdessä Islannissa asuvan ystäväni Mn kanssa.
Kevään ensimmäiset olivat alkaneet kukkia, ja vaikka emme kumpikaan tunnistaneet kuin ehkä kourallisen kasveista, kaikki eteen tullut kuvattiin. Kasvitieteellisessä kuvasin myös kukkivien lähellä olleet nimilaput, mutta nyt kun asiaa olen tarkastellut, kasvi ja lappu eivät täsmää, laput ovat varmaan olleet myöhemmin esiintulevien kasvien lappuja :)  Minulla on jossakin tallessa myös paperille kirjoittamani muistiinpanot erilaisista tieteellisistä nimistä, mutta en tietenkään tähän hätään niitä löytänyt. Jos tunnistat jonkun kasvin, kerrothan siitä kommentteihin!

Tämä tuli vastaan jo matkalla, ja näitä näkyikin monessa pihassa ja tienpientareellakin. Silloinen kasvitunnistukseni: "Joku Primula" ;) nyt kun googletin, lähin vastaava oli Primula latifolia, mutta en löytänyt sille suomenkielistä nimeä. 



En ole itsekään perehtynyt tarkemmin, tätä ennen, näihin kasvitieteellisen kuviin, ja heti tässä kuvassa iski toinen tieto tajuntaani. Kuvassa on (idän?)sinililjaa, jota kotimaassakin tapaa paljon, Mutta... Keskellä oleva kyltti, katsotaanpa lähempää...


Eihän tämä ole sinililjan kyltti! :D Tämä ei ole tullut mieleenikään aiemmin! Paikalla kasvaa (luultavasti sitten kesän puolella) aivan erinäköinen kasvi, puna-ailakki!  Eli systeemissäni on aikamoinen porsaanreikä :D



Siperiankoiranhammas Erythronium sibiricum




harmaapipon kyltti - itse kasvia ei ollut tässäkään vielä


Jos nyt kyltti pitää paikkansa, tämä esikko on Primula marginata.


 En löytänyt suomenkielistä nimeä tälle lajille, ylemmän esikon kyltti :)


Primula x pubescens pihaesikko


Tutumman näköinen esikko :) Luultavasti Primula vulgaris, kääpiöesikko, tai sitten Primula elatior, etelänkevätesikko


Sinivuokkoja

Näsiä, Daphne mezereum. Näsiää näki myös monessa pihassa!


Näsiä


jouluruusuja oli perinteisiä vaaleita, ja tämmöinen ihanan tummanpunainen


Riippa/sateenvarjo-mallinen puu, en tunnista vieläkään kovin hyvin lehdettömiä puita/pensaita.


Lehtikuusia

Balkaninvuokkoja



Vähän erinäköisiä pajunkissoja?


Nyt en kyllä erota mitä vihertävää olemme kuvanneet, matala mahonia kenties ?

Jokin valkovuokkolajike..


Kasvitieteellinen kertoo nettisivuillaan toiminnastaan, myös englanniksi lyhesti. Sen lisäksi että he tarjoavat Pohjois-Islannissa kestäviä puita, pensaita ja perennoja, he toimivat myös geenipankkina, johon he keräävät kaikkein kestävimpiä lajikkeita, Islannin ilmastohan on todella vaikea. He tarjoavat siemenvaihtoa, opastusta ja tiedostusta yleisölle, sekä toimivat virkistysalueena.

Muovihuoneessa oli kylvöpurkki poikineen, vasen etulaita näyttää aikalailla samantyylisiltä puiden pikkutaimilta, kuin mitä ruukutin Husavikissakin.


Monen moista purkkia löytyy myös ulkoa, nämä ovat oletettavasti talvetuksessa olleet alueet.



Puikkelehdimme väleissä kuvaamassa kukkivia

Kaikissa ei ollut nimilappu tallella, mutta kuvasimme silti




Tämä muistuttaa äkkiseltään talvisaippoa, jota minäkin ostin mökille (Iberis sempervirens), mutta sivujen mukaan heillä on myös kivikkosaippoa Iberis saxatilis ja kolmatta, mille en löytänyt suomenkielistä nimeä, Iberis pruitii



Lisää esikkoja

Kesäkukkia löytyi sitten kasvihuoneen lämmöstä, vilkaisimme vain ikkunasta. Virallisesti kasvitieteellinen on auki kesäkuun alusta, mutta portit eivät ole lukossa aiemminkaan :)





Tässä oli Osa 1, jatkoa piisaa :)

8 kommenttia:

  1. Ihania kevätkukkia!
    Minullakin on tapana kuvata aina kasvin jälkeen sen kyltti, jos sellainen löytyy - mutta on tosiaan hyvä katsoa, mikä nimi kyltissä on :-D
    Todella mielenkiintoinen kasvivalikoima tuolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oli myös suurin vaikuttaja se, etten vielä 2011 tiennyt oikein mitään tieteellisiä nimiä ;) Kyltissä olisi voinut olla vaikka.. perunan tiedot, mutta en olisi sitä erottanut :D Nyt alkaa jo perusperennat jotenkin olla takaraivossa!

      Kasvitieteellisen nettisivuilla on loputtomat listat heidän kasveistaan, näitä tunnistessa olen selannut tieteellisten nimien perusteella monia, kun osasta on vielä kuvatkin.

      Poista
  2. Ihania kuvia! Nuo paikalliset pajunkissat ovat veikeän näköisiä, tykkään vaikka olenkin allerginen. Lisäkuvia odotellessa! :)

    VastaaPoista
  3. Islanti on kyllä mielenkiintoinen. Joskus tekisi mieli sinnekin reissata. Onko antaa hyviä matkavinkkejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millaisia matkavinkkejä kaipaat?

      Itseä harmitti reissussa vain se, ettei ollut enempää rahaa :D Matkustin tosiaan vaan opintotuella, enkä ollut ehtinyt säästää yhtään reissua varten, kun oli aika ex tempore lähtö. Majoituin ystäväni luona, heillä on auto omasta takaa (osallistuin kyllä bensakuluihin) ja käytiin vain muutamaan otteeseen ulkona syömässä jne, niin päästiin halvemmalla. Jos olisi ollut isompi budjetti, olisin ehdottomasti käynyt esimerkiksi valassafareilla.

      Blue lagoon (http://www.bluelagoon.com/) on ainakin pakko käydä kokemassa, vaikka sisäänpääsy onkin hintava, se sijaitsee ihan lentokentän lähettyvillä. Ihana lillua linnumaitoisessa vedessä laavakivikentän ympäröimänä.

      Kultainen kolmio on kanssa suosittu turistikohde ;Geysirin kuumien lähteiden alue,Gullfossin vesiputousn ja Thingvellirin kansallispuisto.

      Ja onhan siellä vaikka mitä! :D Riippuen aikataulusta ja budjetista. Mulla oli onni olla kaveri oppaana, ja pääsin heidän kyydillään pohjoisempiinkin kaupunkeihin, mutta varmasti Reykljavik + opastetut kierroksetkin riittäisivät ensireissaajalle ;)

      Poista
    2. Kyllä pitää joskus päästä sielläpäin poikkeamaan :)

      Poista
  4. Todella kiintoisa postaus! Ilmasto näkyy olevan suotuisa siellä myös jouluruusuille, täällä meillä ne eivät taida kestää kuin I-vyöhykkeellä, jos en aivan väärin muista.

    Kirjoittajana on ilahduttavaa lukea, ettei lukija pysty laskemaan kirjaa käsistään:)

    VastaaPoista

Jätäthän jonkin tervehdyksen kertomaan olemassaolostasi, kommentit ja palaute ovat yksi bloggaamisen peruspilareista :)