4.7.2011

Mökkiläiset takaisin kaupungissa

Jälleen kerran kuvia rakkaalta kesämökiltä :)

Perjantaina meitä lähti mökille 5 + Dixie, minä&mieheke, miehekkeen veli kihlattunsa kanssa ja veljen kaveri. Ilma oli kuuma ja aurinkoinen, onneksi meillä on lainasssa miehekkeen isän auto = ilmastointi! Mökin sisällä vasta olikin KUUMA, availtiin ovia ja ikkunoita, mutta ei läheskään tarpeeksi. Mökillä oli onneksi satanut mukavasti, vesisaavit olivat täpösen täynnä ja kukkapenkit näyttivät hyvinvoivilta. Saunaa alettiin lämmittämään, ja uimapatjat kaivettiin varaston hyllyiltä.

Dixie pääsi myös uimaan, joka kerta se käveli laiturin päähän uikuttamaan kun pojat (miesten iässä kaikki, mutta kyllä uimassa oli selvästi 3 pojankoltiaista :D) loiskivat meressä. Kun joku nousi uimatikkaita, Dixie nousi takajaloilleen ja halusi selkeästi syliin. Koira syliin, tikkaita alas, ja Dixiekin pääsi pulikoimaan pieniä matkoja. Ja koska hänelle palvelu pelaa, pääsi hän myös uimapatjalle valvotusti :)  Aina kun tämä suuntasi kohti uimatikkaita, hänet nostettiin kyllä pois vedestä, mitään pakottamista ei siis ollut. Saunaranta on niin kallioinen, ettei pieni koira, tai edes ihmiset, pääse sieltä omin avuin ylös kuin laiturin tikkaita. Kallio on jyrkkää, ja liukasta. Mutta tosiaan, nostapalvelu pelasi!

Kunnon kesäkuva, mieheke ja Dixie. Kaukana pari melojaa :)
Pojat menivät saunaan lämmittelemään välillä, ja minä nautiskelin meriveden sopivasta viileydestä. Uiskentelin rauhallisin vedoin laiturin lähistöllä, ja kun pysähdyin tikkaille, huomasin vedessä hassun ruohonkorren. Minulla on tapana heittää levät ja ruohot kauemmaksi laiturilta, mutta tämä ruoho lähtikin karkuun kun kurotin kohti sitä! Hämmentyneenä pyydystin sen kämmeneeni ja karjaisin pojat todistamaan omituista otusta :D Meinasin ettei kukaan usko minua, elleivät hekin näe sitä omin silmin.
Mieleeni tupsahti jokin neulakala tms, pää muistutti ehkä kaukaisesti merihevosta... Pojat olivat varmoja että leikin käärmeenpoikasella ja kovasti neuvoivat minua lopettamaan, ennen kuin minua purraan "Se on myrkyllinen!" Sain aikamonta kertaa toitottaa, että tunnistan kyllä käärmeen, eihän tällä otuksella ole edes kunnollista päätä, saati suuta :D
Raasu nostettiin vielä kalliolle kuvattavaksi, ja päästettiin sitten takaisin mereen. Tässä pienen kuvarajauksen ja zoomauksen jälkeen. Seuraavana päivänä tutkimme mökiltä löytyvää luonto-opusta, ja sieltähän tämäkin löytyi, Siloneula (Nerophis ophidion). Jännä otus, ja hienoa että saatiin kuvaakin siitä, kun miehekkeen veli kantoi kameran saunalta rantaan!Dixie ei otusta tainnut edes nähdä, mutta touhotti muiden mukana onnellisena :D

 Mökkiradio on itsepäinen, mutta toimiva ;)

 Saunan viereistä metsää.
 Dixie odottaa saunojia pukuhuoneessa. Ettei kukaan vaan pääse huomaamatta pulahtamaan.

Perjantain nukkumisyritykset olivat aivan tuskaa. Muut tuntuivat nukahtavan nopeasti, mutta minä en pystynyt nukkumaan. Mökin yläkerrasta oli pienet tuuletusräppänät auki, mutta ilma ei liikkunut mihinkään. Sisälämpömittari näytti aamuneljältä 27 astetta. Hyörin ja pyörin, tuskanhikisenä. Torkahtelin ehkä hetkiksi, ja kuudelta marssin alakertaan toivottaman väsyneenä ja kuumaan kyllästyneenä :D Dixie heräsi murahtelemaan, kuten sen tapana on. Onneksi se ei ehtinyt aloittamaan vahtihaukkuaan, vaan hoksasi etten ole mikään murtoveikko. Se jatkoi nukkumistaan alakerran sängyn alla.

Minä marssin saunanrantaan ja pulahdin ilkosillani uimaan IHANAAN meriveteen. Että helpotti oloa. Luontokin torkkui vielä, meri oli tyyni ja rauhallinen. Muutamat linnut jo lirkuttelivat. Oleskelin vedessä pitkään, että sain itseni kunnolla viilennyttyä. Nukun mielummin kylmässä, silloin voi aina lisätä vaatetta ja peittoa, kuumalla ei auta vaikka nukkuisi ilman rihmankiertämää, sitä paljaammaksi ja kevyemmäksi ei pääse :P Kuivasin itseni ja puin, istuskelin pihalla aikani, ja kahdeksan pintaan marssin takaisin yläkertaan, ja sainkin nukuttua.

Lauantaina oli puolet päivästä aurinkoista ja helteistä, ja päivällä taisi tunnin verran ukkostaa ja sataa. Saunaa lämmitettiin joskus kuuden aikaan, ja silloin oli jo tyyntä, ja mukavasti viileämpää.

Sitten puutarhakuvia.

Hosta 'Francee'

Tyrnit yrittävät uudestaan. Talven aikanahan rusakot olivat popsineet ne maan tasalle. Juurakko kuitenkin selvisi, ja tämä on oikein ilo silmälle :) Tämä on tyttötyrni.

Istutin tyttötyrnin viereen poikatyrnin, ja vaikka sekin heräsi henkiin, joku ikävä otus on syönyt aika lailla sen lehtiä :/ Sama otus on luultavasti rei'ittänyt jopa vuorenkilpiä, olisikohan joku toukka tai etanat peräti? Tosin ukkoetanat eivät taida tehdä tuhoja puutarhassa? Viimeksi bongasimme yhden sateen jälkeen.
Puutarhurin hiekkalaatikko. Leikkipaikka missä saa ajan kulumaan. Kun en omista vielä omaa pihaa, tämä on minun suosikkejani. On kiva päästä kokeilemaan. Miten muutenkaan sitä puutarhuri oppisi mikä toimii, mikä ei. Männynneulaset eivät näytä kivoilta kuvissakaan, mutta niitä en ala joka kerta siivoamaan ;)

Tein kännykkään muistiinpanoja silloin lauantaiaamun uinnin jälkeen. Mitä haluaisin kokeilla, ja mitä pitää muistaa. Esim tulppaanit istutin hieman harvakseltaan, ja vaikka mielessäni niiden sijoittelu oli hauska, olisi kuitenkin kannattanut pitää ne selkeänä ryhmänä. Nyt mietin annanko niiden kuihtua omaan tahtiinsa, leikkaanko koko kukkavarren pois vaiko pelkän siemenaiheen?


Korvan taakse laitin myös, että pitää tutkia, tekeekö tulppaani oikeasti käypiä siemeniä.


Odottelen kovasti minkälaisia prinsessakakkaroista tulee. Ostin ne loppukesästä 2010, ja istutin penkin jatkeeksi. Oletin niiden kasvavan jokseenkin isommiksi, ja nyt niillä on ehkä liikaakin tilaa ympärillään.


Toinen taimi on etenkin hyyyyvin surkean näköinen :D 1 kukka tulossa?


Asettelin penkkiin pari askelkiveä, että sain vihdoin rikkoja noukittua. En ajatellut ylläpitotöiden vaikeutta viime syksyllä kylväessäni ja istutellessani.


Salvia nemorosa ' Blauhügel' , loistosalvia? Pitää ostaa nimistö itselle :) Suosittelen uusia puutarhureita (kokeneemmat puutarhurit tietävät, että niin kannattaisi tehdä ) tekemään tarkkoja muistiinpanoja mitä on mihinkin istuttanu, olen tosi tyytyväinen mökkimuistiinpanoihini. Viime kesänä/syksynä piirsin kukkapenkistä yksinkertaisen piiroksen, johon merkkasin riittävän tarkasti, että mitä olen mihinkin istuttanut. 
Vadelmat ovat kolmioita, salviat x-merkillä, kehäkukkien siemeniä ripottelin @-merkkien alueelle jne.  Säilytin myös kaikki perennojen mukana tulleet lappuliput. Tämä salvia on paljon vaaleamman sininen, mitä perennalapun kuva antaa ymmärtää! Onneksi en ole niin tarkka, vielä ;)Seuraava muistiinpano koski vadelmia. Rubus idaeus 'Ottawa'. Ostin niitä kaksi taimipurkkia, yhdessä purkissa oli 5kpl. Molemmat ovat kasvaneet mukavasti "tilapäis"paikassaan, oli tarkoitus istuttaa ne aukiolle muiden marjapensaiden kanssa, mutta aika loppui viime syksynä. Nyt kuitenkin isomman vadelmapusikon lehdissä on ilmaantunut tämmöistä. Vaaleaa vioitusta. Pitää selvittää miksi. Onko se ravinnepuutosta, virustautia vai ihan normaalia? :)


Nämä taitavat olla niitä kehäkukkia, joita kylvin syyskylvönä 2010. Kukintaa odotellessa. Siemenpussit olivat menneet vanhaksi syyskyssa 2009, itävyysprosentti oli siis hieman huonompi, ja huoleton ripotteluni eivät tuottaneet siis suurta kehäkukkamerta. Vielä ainakaan.

 Sama loistosalvia


Leikkasin kukkineet puna-ailakit ois, toinen puska kukkii vielä iloisesti. Sääli että sen kukkavarret ovat venähtäneet noin reheviksi ja sekavaksi vyyhdiksi, se ei ole kovin kaunis näky.


Phlox subulata 'Maischnee' Tämä 'toukokuun lumi' ei ole vielä kukkinut, yksikään. Istutin näitä 3 norjanangervojen alle.
 


Tämä on ainut joka on lähtenyt leviämään.


Ja tässä tämä harmaita hiuksia minulle tuova muistiinpanojen alleviivatuin kohta. Luultavasti kyseessä on keijuangervo, en ole nähnyt sen kukkivan vielä. Mökin miesten mielestä on kivaa että on vaan jotain vihreää, siksi tämän angervon sitten annettu olla ja levitä. Nyt se tunkee JOKApaikkaan juuriversoillaan.

Se erittää vallata elintilat viattomilta nukkapähkämöiltä ja kuunliljoilta.
En oikein tiedä mitä tekisin sille, houkuttelisi vain ostaa jotain Rambo Bio Sprayta ja suojata kaikki muut kasvit, ja Vola, ei enää leviävää angervoa? ;)


Tämän kesän uusia tulokkaita: Ruohosipulituppo.


Ystäväni Mila vieraili mökillä Suomen vierailullaan ja lahjoitti korianterin ja rosmariinin ruohosipulin kaveriksi :)  Korianteri on ollut toistaiseksi aika koskemattomana, mutta ruohosipulia ja rosmariinia laitettiin grilliin valkosipulileipien sekaan, NAM.


Pehmoisen pörröiset nukkapähkämöt tekevät kukkia.Näitä pitää aina vähän silitellä :D


Veronica spicata, tähkätädyke.
Jälleen yksi odotuksen aihe, millainen kaunotar täältä puhkeaa pian kukkaan.
Lisää kuunliljoja.

Padan kukkijoita. Tarhatähtisilmiä ja pelargonioita.Tällä hetkellä kukinta on hieman toispuoleista,
mutta lähempi tarkastelu lohdutti, hirrrrrvittävä määrä nuppuja sekä tähtisilmissä että pelargonioissa!


Norjanangervot, joiden karuutta kauhistelin keväällä, ovat kasvattaneet komeasti uusia oksia, ja ovat hyvällä mallilla.Onneksi ne eivät leviä ;)

Siinäpä kuvasatoa ja kuulumisia tällä kertaa. Kotona on mukavan viileää. Pikkaisen aurinkoisempaa saisi olla, pienellä tuulella, niin saisi pestyä petivaatteita ja pyyhkeitä, ja viedä pihalle kuivumaan.

Mukavaa viikonalkua kaikille blogissani piipahtaville, kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita!

3 kommenttia:

 1. Kivasti kerroit mökkielämästä. Ja kukista ja kasveista. Minustakin on ihana pulahtaa aamulla heti viileään veteen, se on nautinto vailla vertaa.
  Mukavaa alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista
 2. Onpa siellä paljon kasveja.

  Itse aikaisempina vuosina tein hienot piirustukset siitä, mitä istutin. Sitten myöhemmin niitä katsoessani en käsittänyt niistä missä mitäkin kasvaa, hih. Yksi naapuri kertoi, että hän merkitsee tietokoneelle tarkasti kaikki kasvit ja kasvupaikat. En tiedä, pitäisikö yrittää samoin...

  Kiva kuvakertomus!

  VastaaPoista
 3. Ihana katella tällasia puutarhablogeja, jään koukkuun. Angervo taitaa olla rinneangervo, keijuangervo ei leviä tuollain :)
  -joskus muinoin angervoista esitelmän tehnyt puutarhuri-

  VastaaPoista

Jätäthän jonkin tervehdyksen kertomaan olemassaolostasi, kommentit ja palaute ovat yksi bloggaamisen peruspilareista :)