18.2.2013

Islannin kasvitieteellinen puutarha osa 2


Kivikkokasvejakin löytyi


Kerrottua sinivuokkoa, Hepatica nobilis 'Plena'


Jokin taskuruoho laji, Thlaspi tsylosum


Puiston perustaja, Margrjete Schiölt.

venäjänjuuri, Eleutherococcus senticosus, kasvia ei näkyvissä


Kuvasin myös info-kyltin tapani mukaan :)


Pohjakartta

Vapaa suomennos:

Kasvitieteelinen puutarha 1957
Vuonna 1957 Akureyrin kaupunginhallitus osti kasvikokoelman Jón Rögnvaldssonilta, joka hoiti puutarhaa vuosina 1954-1970. Se on Islannin vanhin kasvitieteellinen puutarha, ja yksi maailman pohjoisimmista. Useimmat tänne viljellyt lajit ovat alunperin kotoisin Arktiselta alueelta (pohjoisnavan lähialue), lauhkeilta vyöhykkeiltä ja korkeilta vuoristoalueilta ympäri maailman. Uusin osasto on puutarhan länsiosassa, ja siellä esitellään eri maanosien alppikasveja. Islantilaisille kasveille ja Arktisille kasveille on omat perennapenkkinsä puutarhan kaakkoiskulmassa. Syksyllä 2007 Islantilaiset kukat-osiossa oli noin 400 kasvia. Puutarhassa on yhteensä noin 7000 lajia, alalajia ja lajiketta.


Puiston rakennukset
Eyrarlandstofa, rakennettu vuoden 1880 paikkeilla, on puutarhan vanhin rakennus. Tänäpäivänä sitä käytetään henkilökunnan tiloina. Sen läheisyydessä on Jónshús, mikä rakennttiin 1994. Se on puiston toimistotilana ja siellä on myös yleinen wc. Puutarhan uusimmalla puolella sijaitsee samalla tyylillä rakennettu vaja. Siellä säilytetään traktorit ja työkalut. Kasvihuone rakennettiin 1999. Se toimii taimitarhana kukille, perennoille, puille ja pensaille. Se on avoinna yleisölle työaikana.


Patsaat ja muistomerkit
Puiston kaksi vanhinta muistomerkkiä ovat Akureyrin kunniakansalasten, Matthias Jochumssonin, joka oli akyreyrilainen runoilija ja pastori, hän kirjoitti kansallislaulun ja Margrethe Schiöthin, joka oli yksi puisto-puolen perustajista. Kolmas monumentti on Jón Rögnvaldssonin, kasvitieteellisen perustajan. Kohokuva tehtiin osoittamaan kunnioitusta naiselle/naisille, jotka perustivat puiston. ..."The little pig-pond" suomentuu suoraan "pieni sikalammikko", mutta tällä tarkoitetaan varmaan matalaa kahluuallasta. Sen suunnitteli Margét Jónsdóttir, vuonna 1994, osoittamaan kunnioitusta kaikille Akureyrin lapsenvahdeille.Kesäaikaan puutarhassa on varmasti paljon nähtävää!
Tämän nimeä en löytänyt mistään, onko ehdotuksia?
Näiden karvalehtien kyltissä lukee Meconopsis grandis, isovaleunikko. Kaunis sinilehtinen kukka ilmestyy tähän sitten kesämmällä :)Tässäkin näkyy näsiää
En tiedä mitä oikeanpuolimmainen on, mutta vasemmassa reunassa pilkistää páskalilja ;D eli suomeksi narsissi!Taustalla komeaa vuoristomaisemaa, Akureyrihan sijaitsee vuonon perukoilla


alppiruusupenkit
kevään ihmeitä, kun ruskean maan keskeltä pilkistää kauniita kukkia, eri väreissä

Yksinäinen orvokkikin pilkisti jo esiin!


5 kommenttia:

 1. Onpa idyllisen näköinen paikka! Ihania nuo kevätkukat. En osaa tunnistaa mysteerikasvia, arktiset kasvit olisi kiva kyllä tuntea (jos tuo nyt oli semmoinen).

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa on luonnonkasvien voima kasvaa tuollaisissa olosuhteissa. Joskus,kun itsekin pääsisisi paikan päälle :)

  VastaaPoista
 3. Varmasti hieno paikka.
  Kiitos näytöstä.

  VastaaPoista
 4. Tosi kivat postaukset nämä kasvitieteelisissä kuvatut :) Kiitos!
  Tuolla on kevät varmaan yhtä kasvien ilotulitusta, kun kaikki aika täytyy ottaa hyödyksi.
  Kiva bongata sieltä meidän Lapin luonnon kasveja joukosta. Voi jospa joskus ehtisin keväällä vähän kotitarhaa kauemmaksi. Huah.. Tässähän tuloo aiva hinku reisata vaikka kevät on tulossa!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista

Jätäthän jonkin tervehdyksen kertomaan olemassaolostasi, kommentit ja palaute ovat yksi bloggaamisen peruspilareista :)